Registruj se a získej obratem SLEVU 10 % na první objednávku - více informací.

Co je to konvektomat

Konvektomaty jsou speciální druhy kuchyňského zařízení, které jsou určeny k rychlé a efektivní přípravě jídel. Jsou vhodné pro všechny velikostní typy kuchyní, ale jejich efektivita vyniká zejména ve větších provozech.

konvektomat

Jak konvektomaty fungují

Konvektomaty pracují na principu konvekce, což znamená, že vytvářejí teplý vzduch, který je ventilátorem rozháněn po celé komoře kolem nádob s připravovanými pokrmy. Tím je  zajištěn rovnoměrný a rychlý ohřev a z toho plynoucí kratší čas přípravy než např. v klasické troubě.

Konvektomaty výrazně šetří čas a připravují lahodnější pokrmy.

V konvektomatech lze naráz připravovat pokrmy vyžadující stejný režim - například vaření, dušení, pečení, a které jsou surovinově spřízněné (tzn., že péct maso aromaticky okořeněné a  s ním  jemný moučník, by bylo neuvážené.)

Všechny konvektomaty jsou vybaveny třemi technologickými režimy přípravy:

Jedná se o režim pečení, který je vhodný pro přípravu pečených mas, zapékaných pokrmů, pečených moučníků, udržování smažených pokrmů ve výdejní teplotě apod. Dále je to režim  vaření v páře, který je vhodný k přípravě vařených příloh, zeleniny, ryb, napařování a udržování vařených pokrmů ve výdejní teplotě. Třetí je režim kombinovaný, který spojuje parní a suchý režim a vytváří tak podmínky pro přípravu dušených pokrmů. U některých typů konvektomatů je volitelná procentuální vlhkost vzduchu, takže je možné tento režim použít na vlhčené pečení jak masa, tak pečiva či moučníků.

Proč pořídit konvektomat

konvektomat-2

Značná část  konvektomatů s digitálním ovládáním je od výrobce opatřena předvolenými programy, které jedinou volbou obslouží kompletní tepelnou přípravu daného pokrmu, byť by technologie zahrnovala i několikerou změnu režimu nebo teplotní úrovně. Konvektomaty s manuálním ovládáním tuto výhodu postrádají a každou změnu režimu nebo teploty je  třeba obsloužit ručně.

Všechny konvektomaty jsou vybaveny časováním doby přípravy a s tím spojenou signalizací ukončení procesu. Digitální konvektomaty také většinou disponují možností tepelné přípravy na teplotu v jádře. Tato funkce  je s výhodou využitelná při přípravě rostbífů, paštik, galantin a podobných pokrmů, kde teplota v jádře pokrmu určuje vzhled a kvalitu výsledného výrobku. Teplotní čidlo v komoře konvektomatu, stejně jako vpichová sonda pro regulaci teploty v jádře pracují s odchylkou menší než 0,5° C . Díky této přesnosti jsou konvektomaty velmi vhodné k tepelné přípravě „sous vide“, kdy se pokrmy vakuově zavařené připravují po dlouhý čas při velmi nízké teplotě.

Digitální konvektomaty také mohou disponovat dalšími přídavnými funkcemi např: signalizace doby přípravy pro každou nádobu zvlášť, přesná kontrola vlhkosti prostředí a na ni navazující úplné odsátí páry (takže je možné připravovat některé smažené  nebo grilované pokrmy), automatický režim mytí skříně apod.

Konvektomaty šetří peníze - pomohou vám uspořit energii a čas

Je-li konvektomat využíván racionálně, pak nepochybně spoří energii. Racionálním využíváním konvektomatu rozumíme sladění velikosti konvektomatu s objemem připravovaných porcí. 

Z hlediska konstrukce pak k úspoře energie přispívají kvalitní izolace  komory i dvířek, účinný ventilátor, přesné měření teploty a inteligentní funkce digitálních konvektomatů. Kromě energie a času spoří konvektomat také práci. Tím, že se pracovník může spolehnout, že se pokrm bude až do signálu upravovat bez neustálé kontroly, může se věnovat jiné činnosti a ve výsledku stihne větší objem práce v daném čase.

Jak se dělí konvektomaty?

konvektomat-rational

Konvektomaty se dělí podle několika různých kritérií. Mezi nejčastější způsoby dělení patří:

1. Podle velikosti gastronádob, které lze pro přípravu pokrmů použít  a množství vsunů. Od těchto parametrů se odvíjí celková kapacita porcí jedné vsádky konvektomatu. Podle technologie pokrmu pak lze odvodit počet vsádek za dobu určenou pro přípravu a tak určit celkovou kapacitu za směnu. Velikost gastronádob a počet vsunů se objevuje v typovém označení zařízení. (např: 623 - 6 vsunů GN 2/3, 1011 - 10 vsunů GN 1/1 apod)

2. Podle zdroje tepla: na plynové konvektomaty a elektrické konvektomaty.

3. Podle způsobu vývoje páry: na bojlerové a nástřikové. U prvního typu se pára vyvíjí mimo pracovní komoru v bojleru a do komory je vpouštěna podle zvoleného programu. U druhého typu se pára vyvíjí přímo pracovním  prostoru nastřikováním vody do zahřáté komory. Výhodou bojlerové přípravy páry její vyšší efektivita kompaktnost, která je výhodná zejména při vaření knedlíků apod.. Výhodou nástřikového provedení je nižší cena související s jednodušší konstrukcí.

4. Podle způsobu ovládání na manuální a digitální. Výhodou manuálních je nižší cena z důvodu jednodušší konstrukce. Nevýhodou je nemožnost instalace některých funkcí. Naproti tomu digitální konvektomaty nabízí možnost předvolených programů a různých doplňkových funkcí.

5. Podle cenové kategorie, tedy podle ceny, za kterou jsou k dostání. Mezi nejlevnější patří základní modely s menší kapacitou a bez pokročilých funkcí, zatímco nejdražší jsou kombinované konvektomaty s vysokou kapacitou a širokou škálou pokročilých funkcí.

VYBRAT KONVEKTOMAT

×

Splátková kalkulačka ESSOX

×